Etno kuća kod Kiriša u Malim Pijacama

Etno kuća kod Kiriša se nalazi na severu Bačke u mestu Male Pijace, svega 10 minuta vožnje od Horgoša, isto toliko i od Palića. 

Nekada gazdinska, Etno kuća je od naboja, adaptirana 1929. godine, a pokućstvo je preko 100 godina staro. U čistoj sobi je smešten devojački miraz, nameštaj iz 1900. godina, pored toga trpezarija sa nameštajem iz 1930. godina, a jedna prostorija je uređena u duhu perioda izmedju 1945-1990. godine.

  
Ima veliko dvorište sa bunarom, neposredno pored toga fudbalsko igralište i vašarište. Ovdašnji vašari su poznati po celoj Vojvodini.

Ovde se pije rakija od dunje i kajsije nezaboravnog ukusa, jer je to voće sa našeg peska. Jela i pića su domaća, po ukusu čuvene mađarske kuhinje. Paprikaš se kuva sa krompirom, a goveđi i ovčiji perkelt se kuva na starinski način u kazanu na tihoj vatri. Uz to se služi testenina sa sirom i kupus salata. Kao poslastica služe se krofne, štrudle, kiflice, ili drugi vojvođanski specijaliteti. Jelo može da se naruči i po izboru. Postoji mogućnost degustacije  proizvoda od kozijeg mleka vrhunskog kvaliteta sa obližnjog poljoprivrednog gazdinstva Emila Kenjereša. 

Ako putujete prema zapadu, ili ako se vraćate preko Horgoša, ako ste ceo dan šetali na Paliću, navratite na ručak ili večeru kod nas, da se malo vratite u prošlost, u tišinu, da živite malo pod utiskom prohujalog života.

Primamo i dečje grupe školskog i predškolskog uzrasta. Oni pored sportskih aktivnosti mogu pogledati razne ratarske mašine, da vide kako je izgledalo stočarstvo pre 100 godina, kao i u modernoj današnjici.

Kuća je otvorena samo za najavljene grupne posete. 

Nalazimo se između Palića i Horgoša pored starog E 5 puta.

 

 

Etno kuća kod Kiriša
24416 Male Pijace, Oslobodjenja 3.
Tel.: +381 63 8488 930
E-mail: combinosr@ gmail.com

 

 

O naselju Male Pijace 
Farma koza u Malim Pijacama

Turizam
Glavni trg 1, Kanjiža
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Kontakt forma