A Csodakút és a Cigánylányról szóló legenda helyszínén

 

Magyarkanizsától 6 kilométerre a "Járás"-on 1907-ben két artézi kifolyós kút szolgált a jószág itatására. A megnövekedett igények folytán a juhászok és a pásztorok még két kút fúrását kérvényezték a városi kormányzattól. Már 1908 tavaszán fúrtak egy új kutat. Ennek a vize sárgás színű volt, és a csőből gyúlékony gáz áradt. A víznek ezek a jellemzői alapozták meg a kút csodatévő erejéről szárnyra kelt legendákat. A nép csakhamar el is nevezte "csodakút"-nak.

A csodakúttal kapcsolatban született egy történet a cigány lányról, akinek fájós ízületeit ebbe a vízbe áztatva sikerült meggyógyítania. A városatyák gyorsan és ésszerűen reagáltak. Még ebben az évben, 1908-ban megnyitották az első fürdőidényt a csodakútnál. Már akkor díjat szedtek a fürdésért. 

A korabeli vállalkozók üzleti szellemére vall a tény, hogy már 1909-ben a Városi Tanács döntése alapján vízmintákat küldtek elemzésre a budapesti Királyi Vegyészeti Intézetbe. Az elemzések 1910-re készültek el. Grünfeld Hermann magyarkanizsai üzletember (az akkori tégla- és cserépgyár igazgatója) már 1909-ben részvénytársaság létrehozását szorgalmazza egy gyógyfürdő megnyitására. A város vezetése megadta a jóváhagyást. A részvénytársaság Grünfeld Hermann-nal az élén meg is alakult.

A városi hatóságok szerződéssel a csodakút vizét 30 évre használatba (koncesszióba) adják a részvénytársaságnak. Kikötik, hogy a vizet a járásról csövekkel el kell vezetni a Népkertbe, hogy ott egy új, korszerű gyógyfürdőt kell épüljön. A szerződéssel ugyancsak 30 évre bérbe adják a népkerti Vigadó táncvendéglőt is. A részvénytársaság gyorsan és hatékonyan cselekszik. 1912 júliusára elkészülnek az új fürdő tervrajzai, 1913. augusztus 10-én pedig már ünnepélyesen meg is nyitják a Magyarkanizsai Csodakút Artézi Fürdőt. Az új építményben 12 szoba és 20 fürdőkád kapott helyet. Az épületben gőzfűtés és villanyvilágítás üzemelt. A fürdőépület mellett a gyönyörű Népkertben termálvizes nyitott uszoda is épült, és 28 kabin szolgálta a fürdőzőket.

 

Turizmus
Fő tér 1., Magyarkanizsa
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Üzenet küldése