Jelentős épületek és intézmények

 

A Városháza 

A Városháza épülete 1911-től 1912-ig szecceszió stílusban épült Reiss Zoltán budapesti építészmérnök tervei alapján. Az eredeti tervet csak  részben tudták megvalósítani anyagi okok miatt, de a magyarkanizsai Városháza még így leegyszerűsített kivitelezésében is igen merésznek mondható: a főtérre rizalitszerűen kiugró tanácsterem függőleges szalag-ablakai, a díszes bádog-koszorúzat és a geometrikus sima faltükrök használata…

Az épületban ma a községi és egyéb közhivatalok irdái helyezkednek el. Az előcsarnok gyakran kiállítások és más rendezvények helyszíne. 

 

„Cnesa“ Oktatási és Művelődési Intézmény

 

Az 1958-ban alapították meg azzal a céllal, hogy intézményes keretet biztosítson a felnõttoktatásnak. Az intézmény fõ tevékenységi köre a felnõttképzés maradt, de emellett még más szervezeti egységeket is felölel, mint például: az Info Tv-t, melynek alapvetõ célja a közszolgálatiság és a tájékoztatás, a mozit, Dobó Tihamér Képtár, a Mûvészetek Házát (színház) és az Alkotóházat, amely a Tisza Néptáncegyesületnek és az Ozoray Árpád Mûvelõdési Egyesület különbözõ szakágainak (mint pl. amatõr festõk, hímzõ szakosztály, Cifraszûr asszonykórus, amatõr színjátszók, stb.) ad otthont. 

 

„Nagy József” Regionális Kreatív Műhely 

Magyarkanizsa központjában, a “Cnesa” OMI mellet található a “Nagy József” Regionális Kreatív Műhely, amelyet világhírű modern színművészek és táncosok látogatnak.

A magyarkanizsai születésű színművész Nagy József, Franciaországban vált elismerté, szülővárosában pedig róla nevezték el a regionális kreatív műhelyt, amely keretein belül helyezkedik el az ‘Art’*** gárni szálloda és az ‘Art’ kávézó.  

 

„Jovan Jovanovic – Zmaj“ Általános Iskola 

A mai általános iskola eklektikus stílusú, impozáns épülete 1900-ban épűlt mint katolikus nőiskola az Ezredéves ünnepség alkalmából.  Az épületet csupán néhány hónap alatt építteték fel Kolbenhejer Viktor tervei szerint. 

 

„József Attila“ Könyvtár

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár, jelenlegi szervezeti felépítési formájában, 1962 óta áll az olvasók rendelkezésére. Közművelődési könyvtárként általános olvasói igényeknek igyekszik eleget tenni magyar és szerb nyelvű állományával.

 A 2005-ös esztendő hatalmas változást hozott az intézmény életében, hiszen hosszas hányattatás után végre méltó helyre költözhetett Magyarkanizsa község egyetlen közgyűjteménye. Az új és impozáns épületben négy szinten, 600 négyzetméteren nyert elhelyezést a közel ötvenezres könyvállomány. A több mint másfélezer aktív olvasó szabadpolcos rendszerben válogathat. Az évenkénti gyarapodás általában 1000 új címszó.

Könyvtárunk számos, évenként ismétlődő rendezvénnyel áll olvasói szolgálatára. A gyermekeket a téli szünidő idején kézműves foglalkozások várják. Tavasszal a versmondók mérik össze tudásukat, nyár elején pedig az óvodások mesemondó találkozójára kerül sor. 

 

A Cifrapalota 

Az ugynevezett magyarkanizsai „cifrapalota“ vagy „Szappanos-ház“ (Törökkanizsai út) a szeccesszió stílus képviselője.  Az épületet a kecskeméti születésű, később kanizsai Szappanos Béla (1873–1933) agilis rajztanár és tehetséges amatőr festő és rajzoló tervezte saját részére. A zománcozott, állítólag Zsolnay-kerámiabetétes növényi ornamentikával díszített, lágyan hullámzó íves pártázattal és játékos, színes falmezőkkel, ablakkeretekkel tagolt épületben  ma a  Magyarkanizsai Községi Településrendezési Közvállalat irodái találhatóak. 


Turizmus
Fő tér 1., Magyarkanizsa
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Üzenet küldése