Orom, Völgyes és Újfalu

Orom

Orom 1889-ben vált településsé. Kialakulásában a vasútállomás, több jelentős út kereszteződése és az általános iskola létesítése voltak döntő hatással. A vasúti megálló és állomásépület azon a helyen épült, ahol a kanizsa-csantavér-topolyai út a vasutat átszeli, és ezáltal a településmag is létre jöhetett. Az iskolaépületen kívül hamarosan malmok, bolt, kocsma is megépült. Földterületeket osztottak ki házhelyeknek, ami által a tanyacsoportokból zártabb rendszerű település létesült az idők folyamán.

Orom fekszik legtávolabb a Tiszától. Kitűnő a közlekedési lehetősége Szabadkával, és jó Zentával, viszont legnehézkesebb a községi székhellyel, Kanizsával. Az aktív, kereső lakosság 80%-a mezőgazdasággal foglalkozik. A legerőteljesebb állattenyésztési ágazat a disznó- és szarvasmarha-tenyésztés.

A faluban most is teljes általános iskola, helyi közösség működik, van földműves-szövetkezete és művelődési egyesülete is.

 

Vetranjača u Oromu 

 

Völgyes

Völgyes van legmesszebb Magyarkanizsától, a község székhelyétől. Ezen a helyen már a múlt században sűrű tanyarendszer alakult ki, a későbbiek folyamán elkészült a vasút, illetve a kis megállóhely, majd az elemi iskola és a csárda. Önálló településként 1948-tól szerepel. A mezőgazdálkodásra kiválóan megfelelnek a természeti adottságok, amelynek gépesítettsége is igen magas fokú.

Újfalu

Újfalu - a neve is erre vall - a község legfiatalabb települése. A valamikori nagybirtokok (a Baták, Sótiak, Dukaiak tanyái) területén alakult ki. Ezek örökében földműves-szövetkezet alakult meg, amely ma a Mezőgazdasági-ipari Kombináthoz tartozik. A birtok szomszédságában épült ki a település, lakosait az ott dolgozókból alkotják.

 

(www.kanjiza.rs)


Turizmus
Fő tér 1., Magyarkanizsa
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Üzenet küldése