Természeti értékek

Magyarkanizsa tengerszint feletti magassága 87 m. Geomorfológiai szempontból a következő területeket emelhetjük ki: homokos terület, löszhátság (a Tisza folyó és a homokos területek között),  löszterasz és az árterület a Tisza mellett.

A vidék klímája mérsékelten kontinentális, az évi átlaghőmérséklet 11o C , a napsütéses órák száma magas, mintegy 2000-2010 óra. Régiónk tehát  az ország legszárazabb területeihez tartozik, melyek egyik jellemzője a nagyfokú biodiverzitás.

A község területén található a Tisza és a Körös folyó, valamint néhány kisebb tó is, amelyek kiválóan alkalmasak a horgászásra. A község gazdag geotermális forrásokban, melyekre Magyarkanizsán gyógyfürdő is épült. A nátriumos, hidrokarbonátos, jódos, bromidos, szulfidos, alkali hipertermális gyógyvíz  kiválóan használható különböző kúrákra, a gyógyfürdő pedig nagyszerű szabadidős lehetőségeket is nyújt.A gyógyvizes kút fúratmélysége 1140 m, a víz hőmérséklete pedig 72OC.

    

Különleges természeti jelenségek és védett területek
Tiszavirágzás

A tiszavirág (Polingenia longicauda) ősi kérészfaj (kérész = rövidéletű), melynek ősei mintegy 200 millió évvel ezelőtt jelentek meg, amikor a vízi rovarok megkezdték a szárazföld meghódítását és a „szabad” levegő használatát. Néhány évtizeddel ezelőtt még Európa több folyójában, Ázsiában pedig a Sárga folyóban (Huangho) is éltek, de ma már csak a Tisza maradt az utolsó menedékhely, melynek alsó szakaszán minden év június derekán, a késődélutáni órákban még tömegesen rajzik. Ilyenkor a folyó agyagos medrű szakaszain a víz színén megjelennek a csúnyácska lárvák, melyekből néhány perc múltán előbújnak a törékeny, szárnyas, színes rovarok. Rövid röpködés után a part menti növényekre (esetleg csónakokra, vagy akár emberekre) kapaszkodnak, és remegő testtel kibújnak a vékony, fehér „ingecskéjükből”. Ezek a hímek, melyek csak ekkor válnak szaporítóképessé.

Valamivel később megjelennek a nőstények lárvái, belőlük is kirepülnek a szárnyas, párzásra érett nőstények, s ekkor veszi kezdetét a „násztánc”, a párzás, mely után a hímek rövidesen elpusztulnak. A nőstények még röpködnek egy ideig, majd a vízre ereszkednek, lerakják 6-7000 apró petéjüket, és elpusztulnak.

A megtermékenyült petékből két-három hét múlva kikelnek a parányi lárvák, beássák magukat az agyagos mederfalba, és ott fejlődnek 3 évig, miközben húsz alkalommal vedlenek. A víz szállítja hozzájuk az apró táplálékot és az oxigént. 

A Szelevényi Puszták Speciális Természeti Rezervátum

A Szelevényi Puszták Speciális Természeti Rezervátumot különleges természeti értékei miatt nyilvánították védetté. A síksági táj sokféleségét mozaikos elrendezésű pusztai, szikes, homoki és mocsári élőhelyek gazdasága jellemzi. Kiemelkedően gazdag a terület növényvilága, megtalálható itt a pannon flóra és fauna számos rendkívül ritka és veszélyeztetett faja. 

A Kamaráserdő

A Horgos mellett fekvő Kamaráserdő és környéke egyike Vajdaság kevésbé ismert természetvédelmi területeinek. Többek között jelentős vizes élőhelynek számít, a védelmével azonban időnként komoly gondok adódnak. A 19. század derekán telepített Kamaráserdő és környéke 2004-ben vált természetvédelmi területté. A természeti park területén több tucatnyi veszélyeztetett és védett állatfaj él. A növényvilág szintén gazdagnak mondható.

 


Turizmus
Fő tér 1., Magyarkanizsa
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Üzenet küldése