Trešnjevac

Okolina današnjeg Trešnjevca je bila nastanjena još u praistorijsko doba, za vreme neolita. O tome svedoči arheološki materijal u blizini Osnovne škole. Prvi pisani dokumenti o srednjovekovnom naselju potiču iz 1271. godine pod nazivom Feel-ADRIAN, Gornji Adorjan, gde su postojali i manastiri.

Današnje naselje se razvilo sredinom prošlog veka, kolonizacijom uzgajivača duvana i pastira. Vodeća ekonomska grana sela na nadmorskoj visini od 102 m je poljoprivreda.

Bogato kulturno nasleđe lokalnog stanovništva verno čuva Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor” koje svake godine organizuje susret „Bogata grana” (Gazdag Ág) radi očuvanja i prezentacije folklora cele opštine Kanjiže.

 

Selo je neobično brdovito za ove ravničarske potiske  krajeve, a među okolnim brežuiljcima se ističe Bergelova humka -  mesto na kojem se davne 1686. godine odigrala prva pobednička bitka u suzbijanju Turaka, nakon čega je usledila slavna Senćanska bitka na par desetina kilometara udaljenosti. Sa Bergelove humke visoke 107 m, pruža se pogled na okolna naselja. 

Naselje Trešnjevac  krije mnogobrojne legende o odmetniku Ruža Šandoru iz XIX veka, čije se nekadašnje skrovište po legendi nalazi ispod zgrade osnove škole u centru sela.  

Za mlade iz okolnih naselja, Trešnjevac je svakako asocijacija za „Atlantis Garden“ – najveću diskoteku na otvorenom u Vojvodini. 

 

 

(Izvor: www.kanjiza.rs)


Turizam
Glavni trg 1, Kanjiža
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Kontakt forma