Značajne građevine i ustanove

Zgrada opštine

Zgrada Skupštine opštine Kanjiža građena je od 1911. do 1912. godine prema nacrtima budimpeštanskog arhitekte Rajs Zoltana u stilu secesije. Iako, zbog manjka finansijskih sredstava izgrađena u pojednostavljenoj verziji odiše jednistvenim stilom, koji se pre svega ogleda u isturenim prozorima svečane sale koji se sastoji od niza uskih vertikalnih prozora, ukrasima od lima i upotrebi geometrijski jednostavnih zidnih ogledala.

Danas se u zgradi opštine nalaze kancelarije Lokalne samouprave opštine Kanjiža i druge javne službe. U holu su često mogu videti razne izložbene postavke, najčešće lokalnih umetnika.

Obrazovno-kulturna ustanova „Cnesa“

 

Obrazovno-kulturna ustanova „Cnesa“ osnovana je 1958. Godine sa osnovnim ciljem obrazovanja odraslih. Pored obrazovne jedinice ustanova obuhvata i Info TV, Bioskop, Galeriju Dobo Tihamer, Dom umetnosti i Dom stvaralaca. 

Regionalni kreativni atelje „Nađ Jožef“

Jožef Nađ, rodom Kanjižanin, boraveći i stvarajući u Francuskoj, dosegao je svetske vrhove, a u zavičaju je utemeljen kreativni atelje koji nosi njegovo ime, pod čijim krovom su garni hotel „Art”*** i „Art kafe”.

U sali za probe, na kojoj mogu pozavideti velegradska pozorišta, scenske pokrete i čarolije ne uvežbavaju samo Nađ i njegova trupa, već i drugi ansambli. Stoga, praizvedbe mnogih predstava, Kanjižani imaju prilike da vide znatno pre premijera na “Bitefu”, čuvenom Avinjonskom festivalu u Francuskoj ili scenama Budimpešte, Pariza i drugih metropola.

Osnovna škola „Jovan Jovanović  Zmaj“

Zgrada Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ izgrađena je 1900. godine u stilu eklektike kao katolička škola i internat za devojke. Ova impozantna građevina je izgrađena po nacrtima Kolbenhejer Viktora za svega nekoliko meseci, sa nekoliko godina zakašnjenja u čast hiljadugodišnjice doseljenja Mađara u Panonsku niziju (1896).

Biblioteka „Jožef Atila“

Biblioteka “Jožef Atila” u Kanjiži, osnovana je 1962. god. sa ciiljem da prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korišćenje najraznovrsniji bibliotečki materijal na srpskom i mađarskom jeziku. Zajedno sa svojim ogranikom u Horgošu i sa knjižnim fondom od oko 50000 knjižnih jedinica i 40 naslova novina ili časopisa, nastoji da zadovolji različite potrebe svojih korisnika. Nakon dugog perioda selidba, u najčešće neadekvatne prostore, napokon 2005. god. biblioteka je smeštana u potpuno novu, namenski sagrađenu zgradu, a oko dve hiljade njenih aktivnih članova ima mogućnost slobodnog pristupa knjižnom fondu koji se tokom kalendarske godine obogati na približno 1000 novih naslova. 

Naravno, njena aktivnost nije usmerena samo na prikupljanje i pozajmljivanje bibliotečkog materijala. Svake godine biblioteka organizuje mnogobrojne programe namenjenje širokoj čitalakčkoj publici. Odrasli članovi biblioteke, kao i svi zainteresovani moguprisustvovati mnogobrojnim promocijama knjiga, predavanjima, izložbama ili tribinama koje biblioteka organizuje.
Već decenijama Biblioteka “Jožef Atila” je i organizator ili suorganizator Međunarodne kolonije književnika, koja se svakog septembra održava u Kanjiži

Kitnjasta palata

Takozvana kanjiška „kitnjasta palata“ je tipičan predstavnik arhitektonskog stila mađarske secesije sa floralnim narodnim motivima (Novokneževački put). Objekat je osmislio kao svoju kuću za stanovanje Bela Sapanoš, kanjiški nastavnik likovnog u zanatskoj srednjoj školi i amaterski slikar rodom iz Kečkemeta sredinom 1910-ih godina. Kuća Sapanoša je u potpunosti renovirana prema prvobitnom izgledu, tako da predstavlja pravi dragulj kanjiškog arhitektonskog nasleđa. Danas se u njoj nalaze kancelarije Javnog preduzeća za uređenje naselja opštine Kanjiža. 


Turizam
Glavni trg 1, Kanjiža
Tel/Fax: 024/873-249, 024/875-166 lokal 230
Kontakt forma